persoonlijkYoga

Aanwezig zijn is genoeg

By: Inge Kramp  (Juli 2019)

Aanwezig zijn is genoeg

Mijn voeten in het zand. De zon op mijn gezicht. De wind door mijn haren. Het ruisen van de zee kalmeert de gedachten in mijn hoofd. Mijn aandacht is gericht op de adem. Ik sta met gespreide benen op de grond. Stevig verankerd staat mijn rechter voet een meter voor mijn linker. Mijn armen breng ik met rustige bewegingen in een golfbeweging naar voren en naar achteren.. Openen en sluiten. Geven en ontvangen. Heen en weer wiegt mijn lijf. Zoals de golven op het strand. Ik voel me één met het moment, één met de natuur en één met wie ik ben.

Duizend-gedachten-denker

Op een zonnige zondagochtend geeft Liese Schram een yogales op het strand bij Parnassia aan Zee in Overveen. Met veertien andere vrouwen heb ik mijn matje uitgerold en laat ik me door de yogadocente meenemen op reis door mijn binnenwereld. Meer en minder bekende yoga-oefeningen zoals de zonnegroet, de strijder, de cobrahouding en de opwaartse hond nodigen me uit om mijn lijf te stretchen en mijn aandacht te brengen bij wat ik voel. Nog lang niet gemakkelijk voor een ‘duizend-gedachten-denker’ zoals ik. Ik luister naar Lieses aanwijzingen en focus me op haar stem. Ze heeft een fijne stem. Zacht en helder. Haar instructies zijn duidelijk en liefdevol. Steeds opnieuw herhaalt ze hoe we voor onszelf mogen zorgen, onze eigen flow mogen volgen en onze grenzen in acht mogen nemen.

Van mijn tenen tot mijn kruin

In een rustig tempo leidt de yogadocente ons stap voor stap door de oefeningen. Oefeningen die toegankelijk zijn voor zowel de gevorderde als de beginnende yoga-beoefenaar. Voor Monique (48) uit Velsen-Noord is dit de eerste yogales in haar leven. Aanvankelijk heeft ze moeite om uit haar hoofd te raken, maar naarmate de les vordert durft ze zich steeds een beetje meer over te geven. ‘Ik ben altijd zo gefocust op de buitenwereld, om nu dan de uitnodiging te krijgen naar binnen te gaan is bijna overweldigend. Wat ik allemaal tegenkom aan stress, spanningen en belemmerende gedachten!’ En toch lukt het haar om ook daarin te blijven ademen. Na afloop van de les ervaart ze een soort rust. ‘Alsof ik helemaal aanwezig ben in mijn lichaam. Van mijn tenen tot mijn kruin; ik voel me in evenwicht.’

 

Volgen van je eigen stroom

De 54-jarige Mie-Lan uit Heemstede doet wekelijks aan yoga, maar is positief verrast door de prettige wijze waarop Liese haar les vormgeeft. ‘Het heeft ook met haar energie te maken; ze straalt positiviteit en ontspanning uit.’ Iedere yoga-docent neemt zijn of haar eigenheid mee in de les. ‘Liese heeft een praktische-spirituele manier van lesgeven’, zegt Christine (40) uit Rotterdam. ‘Doordat ze je in het moment uitnodigt naar binnen te gaan en te voelen waar je bijvoorbeeld behoefte aan hebt, of waar je naartoe wilt, weet ze een verbinding te creëren tussen hoofd, hart en lichaam.’ Fieke (22) uit Amsterdam herkent zich hierin. ‘Liese vroeg ons wat we mee wilden nemen de dag in vandaag; voor mij was dat genieten van de warmte en de zon. Dit maakte dat ik na de les in staat was om bewust voor een zonnig plekje te kiezen.’ Normaal gesproken zou ze dit plekje afstaan aan een ander. Ruimte innemen en kiezen voor jezelf is geen vanzelfsprekendheid voor veel vrouwen. Dat dit een effect is van haar les, doet Liese glimlachen. ‘Ik geloof heel erg in het belang van het volgen van je eigen stroom. Als iedereen dat toch zou durven…… Wat een vrijheid! Wat een liefde!’

Ook ik besluit voor mezelf te kiezen na de les. Waar ik vaak geneigd ben om onder de mensen te blijven ‘omdat dat nou eenmaal zo hoort’, knijp ik er nu stilletjes tussenuit. Alleen zijn. Daar heb ik behoefte aan. Terwijl ik door de duinen loop op zoek naar een stil plekje voel ik na wat de les voor mij heeft gedaan. Het heeft me naar binnen gebracht, voelbaar gemaakt wat er op dit moment is in mij. En met die gevoelens en gedachten wil ik nu even samen zijn.

Gewoon, omdat dat genoeg is.

Dankjewel lieve Inge voor je komst en dit prachtige verhaal.

Wil jij als lezer ook een keer mee doen met de yoga op het strand?
Houd dan vooral deze Facebookpagina in de gaten.

Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van de komende events, yogalessen & retreats.

Ik hoop je ooit eens te mogen verwelkomen!
Liefs, Liese 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.