Uncategorized

Good to be back in Bali!

“Al dagen giert de adrenaline door m’n lijf. Van onder tot boven. In golven.
Met horten en stoten.

In kolken, draaiend van links naar rechts. Duizeligmakend.
M’n hart gaat als een trommel tekeer. Retteketterketet.
Van gekheid weet ik niet meer wat ik wil eten. (vr)eetbuien wisselen zich af met geen hap door m’n keel te kunnen krijgen.

Zenuwen. Spanning.
Alles goed geregeld willen hebben. De angst iets te vergeten.
Van m’n paspoort tot m’n ondergoed en alles daartussen in”.

Ik ben zo zenuwachtig. Zal Bali nog wel kunnen tippen aan mijn fantastische ervaring van vorig jaar, toen ik daar 2,5 maand de tijd van m’n leven heb gehad? … 

reizen naar bali
inpakken voor bali

Dit stukje tekst schreef ik de nacht voor vertrek in m’n dagboek.
Inmiddels is het ruim een week later en ben ik redelijk gesetteld in het o zo fijne Ubud in Bali. En inmiddels kan ik ook lachen om al dat gedoe, die gedachtes en angsten in m’n hoofd. Wat een entertainmentfabriek is dat soms.
En hoe goed je soms ook voorbereid denkt te zijn, het loopt toch vaak anders dan verwacht.

Bali.
Dit land heeft mijn hart gestolen. De vriendelijkheid en gastvrijheid van de Balinezen. Het o zo smaakvolle eten, de geur van wierook, de traditionele vieringen op elke hoek van de straat, de rituelen, de kokosnoten, het gemak van leven en de vrijheid die ik hier ervaar.
Waar ik zo op een scootertje spring en als een vis opga in de stroom van het chaotische verkeer. En waar het links rijden vorig jaar nog een hersenkronkel was, lijkt het nu alsof ik nooit anders heb gedaan.

Met op de weg hondjes die zich niets aan lijken te trekken van alle scooters en auto’s. Ze kijken enigszins verbaasd op wanneer je toeterend aan komt rijden, alsof ze je met hun blik willen zeggen: “joh, maak je niet zo druk, ik lig hier toch prima?” Ik moet ervan grinniken. Verderop schieten kippetjes als een stel gekken over de straat. Ze zouden wat kunnen leren van de relaxtheid van de honden. Het leeft, loopt en scharrelt hier allemaal door elkaar heen.

IMG_8489
scooteren door canggu
milu by nook canggu
vegan eten in canggu bij Mily bu Nook
WhatsApp Image 2020-02-01 at 08.28.21
backpack op de scooter

In het kader van onverwachte wendingen: was mijn eerste intentie om gelijk weer naar Ubud te gaan en vanuit hier dagtochtjes naar andere plekken te maken. De dag van te voren kreeg ik alleen een andere ingeving en besloot ik met een Nederlandse vriend van mij, die al in Bali was, in Canggu te meeten en daar een aantal dagen te boel te gaan verkennen.
Dus hup daar ging m’n Ubud-plan en zodoende boekte ik een accommodatie in Canggu.

Canggu
Vier nachtjes in Canggu waren leuk, maar persoonlijk vond ik het niet super. Ik vond het er vooral druk, bijna een soort gehaaste vibe. Iets dat ik totaal niet ken van Bali.
I mean: het is er druk op de weg en alles gaat kriskras door elkaar, maar er is over het algemeen vooral een uber tranquillo vibe.
Zo achteraf terugdenkend was Canggu niet het beste dat ik had kunnen doen.
Note to self: volgende keer na een lange reis een rustige plek voor minimaal vier nachten boeken en me niet laten verleiden door m’n avontuurlijke instinct die van alles wilt onderzoeken en ervaren.

Afijn, ik heb me deze keer dus wel laten verleiden door de sensation seeker in mij – en dat was ook heel leuk én ik heb er een mooie Canggu-tip lijst van gemaakt! Een overzicht met mijn favoriete koffietentjes, fijne restaurantjes voor vega(n) lunch- en avondeten en ook een plaatselijke Warung.
Mocht je ooit in Canggu zijn, dan kan ik je deze plekjes van harte aanraden. Uiteraard is het ook altijd leuk om zelf op avontuur te gaan 😉  – deze komt binnenkort online! 

kids in canggu
schookids in canggu
contact liese
digital nomad bali
sunday market canggu
sunday market canggu

Ubud
Inmiddels ben ik aangekomen in m’n favoriete Ubud. Deze keer was ik wel zo slim geweest om voor drie nachten een hotel te boeken. Zo had ik een soort van basis waarvandaan ik een plek kon zoeken voor de komende drie weken die ik hier nog ben.
Via Airbnb* had ik een aantal opties gevonden en deze ben ik gaan bekijken. Na de nodige zoektochten heb ik een fijne plek gevonden waar ik de komende drie weken kan verblijven. Dat is zó fijn & geeft zoveel rust!
En deze plek kan ik je ook absoluut aanraden! – mocht je trouwens  tips voor Bali of Ubud nodig hebben, stuur me gerust een berichtje, ik vind het heel leuk om je op weg te helpen 🙂 

*tip: met deze link ontvang jij EUR 34 korting als je je bij airbnb aanmeldt!

bumi warung canggu
Bumi Warung Canggu
rijstvelden bali
rijstvelden bali
hostel bali
hostel bali

Een vaste basis 
Deze B&B geeft een fijne uitvalsbasis om een ritme te creëren.
Met yoga, schrijven, lekker eten en – niet geheel onbelangrijk – ontspanning. 
Al eerder deelde ik dat ik behoorlijk gesloopt was van al het gehouse-hop in Nederland, dus het lijkt me uiterst verstandig dat hier vooral níet te gaan doen.

Ubud is voor mij een bron van inspiratie op allerlei vlakken. Qua vegan eten, massages, yoga, en tsja, een lastig in woorden te vatten vibe.
Ondanks sommige drukke plekken, hangt er over het algemeen een heerlijk ontspannen sfeer.
De geur van wierook door de dagelijkse offers, het geluid van de krekeltjes, vogeltjes en de stromende rivieren. En dan al het groen overal om je heen. Alsof je baddert in een bad van palmbomen, lianen, klimop en nog meer tinten groen.


Gelukkig mag ik mij hier nog 2,5 week onderdompelen in deze magie van groen, jungle, kokosnoten, wierook, scootertjes, dans, yoga, massages, meditaties, cacao, marktjes, fruit, lieve Balinezen, salamandertjes, Gado-Gado, smoothiebowls en ga zo maar door… 🙂

Contact met de locals
Wat ook zo leuk is aan het wat langer op één plek zijn, is het contact met de locals. Zo ontbijt ik bijna iedere ochtend bij ‘Mama Ubud Warung’,  waar ‘mama’ een heerlijke bananenpannenkoek of omelet in haar kleine keukentje voor mij in elkaar cheft. Vaak komt ze dan even bij me zitten en deelt ze allerlei verhalen. Hoe meer verhalen ik hoor, des te  nieuwsgieriger word ik naar hun cultuur, hun doen en laten, hun denkwijze en blik op ‘het leven’.
Haar warung zit aan een redelijk druk kruispunt en het is een komen en gaan van mensen in haar.  Zoveel verhalen om hier nog over te delen 🙂 

Binnenkort meer! 

P.S. op m’n instagram deel ik ook stukjes van mijn reis en ervaringen hier. Vind je het leuk om mij te volgen? Volg mij hier op Instagram.

2 gedachten over “Good to be back in Bali!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.