persoonlijk

Vega(n): beperking of verrijking?

Onlangs besefte ik mij dat ik al ruim een jaar vegetarisch eet.
Dat is eigenlijk best iets bijzonders, want daarvoor was ik een fanatieke carnivoor.
Met name kip en vis verorberde ik tot nog niet zo lang geleden in grote getale en in mijn jeugd waren pizza Margaritha’s en lasagne het favoriete avondeten.
Dierlijke producten alom, dus. Tot een jaar geleden vond ik de vegetariërs om mij heen maar onhandig en beperkt in hun voedingskeuze, maar nu ik het zelf ervaren heb, heb ik daar een hele andere kijk op gekregen.
In deze blog deel ik een deel van mijn reis van carnivoor naar vegan – en ik kan je vast verklappen dat het absoluut niet als een beperking voelt maar juist een enorme verrijking van m’n leven is!

Het einde van de lasagneparty’s
Toen ik er zo’n drie jaar geleden achterkwam dat veel van m’n maag- en darmklachten hoofdzakelijk werden veroorzaakt door melkproducten, kwam er een einde aan alle pizza- en lasagneparty’s. Daardoor werd m’n creativiteit in de keuken al aardig op de proef gesteld. In die tijd at ik namelijk vooral kwark, kwark en een heleboel kwark. Broodjes kaas en cappuccino’s.
Deze maakten plaats voor havermout, zwarte koffie’s en salades met geitenkaas.

zo kleurrijk kan vega(n) eten zijn!

Veganchallenge
Met een stel vrienden ontstond het idee een experiment te doen om een maand vegan te eten. Door m’n lactose-intolerantie leek dat niet eens meer zo’n hele grote stap meer.
De challenge viel alleen behoorlijk in het water door een vakantie tussendoor waar ze werkelijk níks aan vega(n) opties hadden en ik het idee had dat m’n vermoeidheid te wijten was aan deze vleesloze manier van eten. Toentertijd was ik fanatiek aan het sporten en de vibe was daar nog veelal dat je vooral heel veel dierlijke eiwitten moest eten.
Echter, nu zo achteraf reflecterend, was dat puur een hele bewustwording van hoe laag ik überhaupt al in m’n energie zit. Door de challenge kwam dit echter meer in het licht te staan.
Enfin, ik kapte de challenge vroegtijdig af en ging terug naar m’n carnivore-leefstijl.

Ineens was ik fan van yoga én at ik geen hap vlees meer
Totdat ik eind 2018 op reis naar Bali ging.
Deze reis begon met een Transformatieweek (persoonlijk ontwikkelingsweek) met o.a. yoga en vegetarisch eten.
Tot voor die week vond ik yoga suf, sloom, saai en zag er totaal het nut niet van in.
Na die week was ik werkelijk getransformeerd tot een yogaliefhebber en verlangde niks in mij nog langer naar een hap vlees.
Bijzonder hoe dingen soms zo kunnen lopen. Totaal onverwacht, onbedacht, ongepland.
Verrassend & verrijkend.

Vega(n) eten is niet alleen heel lekker, het ziet er ook nog heel kleurrijk uit!

Bungelende kippetjes
Verder tijdens m’n reis door Bali & daarna ook India, heb ik amper nog een hap vis of kip gegeten. Zeker na het zien van een tiental kippetjes bungelend aan hun pootjes, nog half in levend, achterop de scooter van een Balinees, kan ik niet meer zonder een gevoel van medelijden naar een bordje eten met kip denken.
Arme kippetjes.

Vegan-Voordelen
Nu zo’n jaar later, een jaar als vega(n) ervaringsdeskundige, kan ik zeggen dat het me voornamelijk voordelen heeft opgeleverd. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Tientallen recepten rijker & veel creatiever in de keuken.
    • zo is er een wereld van kruiden voor me open gegaan en heb ik allerlei nieuwe producten leren kennen (linzen, kikkererwten, zelf verse hummus en sausjes maken, etc).
  • Beter gevoel qua bijdrage aan een gezondere, milieubewuste wereld.
  • Minder last van mijn maag- en darmklachten.
  • Een gezondere huid, minder pukkels.
ook met vega(n) broodbeleg kan je eindeloos veel kleurrijke en smakelijke combinaties maken

Ik kan het je dus eigenlijk alleen maar adviseren om ook eens een periode vega(n)* te eten!
Er gaat werkelijk een hele nieuwe wereld voor je open zodra je gaat onderzoeken en experimenteren met wat je allemaal nog meer voor lekkers en voedzaams kunt eten én hoe je je eten een upgrade kan geven door het gebruik van verschillende kruiden.

Tips om vegan te gaan eten
Master tip: begin klein! Bijvoorbeeld 1 of 2 dagen in de week vegetarisch avondeten.
Kies een lekker en simpel gerecht uit op internet bijvoorbeeld.

Wil je gelijk aan de slag met een verrijking van het gebruik van kruiden in de keuken, dan is een Kitcherie your friend. Kitcherie is een echte klassieker in de Ayurvedische keuken – deze is met mungbonen en heel veel kruiden: klik hier voor het recept.
Andere tips zijn zelfgemaakte, gevulde groentesoepen & curry’s.
Qua broodbeleg kan ik je hummus en notenpasta’s adviseren. Deze zijn er in steeds meer smaken, geuren en kleuren te verkrijgen en wanneer je echt de vibe te pakken hebt, kan je je geluk niet op om deze ook zélf te gaan maken, zoals deze bijvoorbeeld.

Vegan uiteten
Uiteten kan soms nog weleens een uitdaging zijn, maar wel steeds meer restaurants spelen hierop in.
Binnenkort deel ik hier ook van enkele steden mijn favoriete vega(n) restaurantjes! 🙂 #staytuned
Je kunt uiteraard altijd even vragen wat ze voor opties of mogelijkheden buiten de kaart om hebben.


*Het ‘N’tje’ zet ik tussenhaakjes, want zo nu en dan eet ik nog wel een eitje en soms ontkom je er niet aan om tijdens etentjes bij/met anderen toch íets van melk/boter binnen te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.