Uncategorized

Ze offert ook voor jou en mij

Een meisje tijdens haar dagelijkse offer ronde
M’n vingers dansen over het toetsenbord. Ze lijken een eigen leven te hebben. Typen letter voor letter, die samen woorden vormen. De woorden maken zinnen. Ze lijken uit het niets te ontstaan. Als vanzelf. Het ontvouwt zich. Op het beeldscherm voor mij, terwijl mijn blik is gericht op het eindeloze uitzicht. Van palmen, bananenbomen en nog tal van bomen waarvan ik nog geen kennis van de soort of naam heb. Ze zijn vooral groen en het zijn er veel. In allerlei vormen en maten. Het is een magisch mooi tafereel.
Her en der zijn huisjes zichtbaar. In Balinese stijl, met puntdakjes en artistieke patronen.
En dan vult m'n neus zich met de lucht van wierook...
Ubud, Bali
Uitzicht over de jungle in Ubud, Bali

Wierook, bloemen en rijst
De zoete geur dringt zich door tot in m’n longen. Ik adem een keer dieper in, om de heerlijke mix van zoet en bloemen nog beter te kunnen ruiken.  De vrouw van het einde van de straat komt langs met haar offerschaal. Het is de derde keer al vandaag. Plichtsgetrouw doet ze haar ronde.
Ze is gekleed in haar traditionele tuniek; een sarong met een lint om haar middel en een kleurrijke of witte top van kant, een kebaya. Op een groot dienblad liggen mandjes van in elkaar geniete bladeren van de palmen. Deze zijn gevuld met bloemblaadjes, rijst en soms een koekje. Het is voor de goden. Die beschermen hen tegen het kwaad en ondersteunen hen in de welvaart, veiligheid en gezondheid. 

Bij het offermandje wordt een stokje wierook gestoken. De wierook zorgt voor een zoete geur. Daar schijnen ze de Spirit mee te verblijden. Die houdt van zoet. Het nodigt Brahma uit om de omgeving schoon te maken van negatieve energie.
Dan, met haar vrije hand klemt ze een bloemetje van de schaal tussen haar vingers en dept deze in een bakje water. Ze besprenkelt het altaar met het water. Holie water. “That’s for Shiva, to cleanse”, kreeg ik later uitgelegd.  Daarna beweegt ze haar hand met een sierlijke beweging in de lucht. Het is een soort gebaar waarmee ze aangeven dat ze hun offer gegeven hebben. Een soort ‘alsjeblieft, alsjeblieft’.
Ik merk dat ik elke keer een rust over me heen voel komen wanneer ik iemand dit gebaar zie maken.

Vervolgens brengt ze haar hand met het bloemetje naar de plek tussen haar wenkbrauwen. Ze sluit kort haar ogen en zit een moment in stilte.
Langzaam staat ze op en vervolgt ze haar route naar het volgende tempeltje.

Een meisje tijdens haar dagelijkse offer ronde
Een meisje tijdens haar dagelijkse offer ronde
Balinees offer
Balinees offer

Elke tempel een eigen plek en betekenis
De tempels hebben allemaal een speciale plek. Elk huis, restaurant, compound en zelfs elk bepaald gebied of district hebben hun eigen tempels. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, staan op een speciaal uitgekozen plek en hebben allemaal een eigen betekenis. Zo is er in elk dorp bijvoorbeeld een dorpstempel, een tempel voor de stichter van het dorp en een tempel voor de overledenen.

Ze offeren ook op de stoep, voor hun winkeltjes. Ook de auto’s en scooters worden geofferd. Een driver vertelde mij eens dat hij tijdens zijn offeren vraagt of hij veilig door het verkeer mag rijden en zijn klanten een veilige, comfortabele rit kan verzorgen.
Dit maakte mij  dat ik ook meer bewust op m’n scooter ging zitten en ineens stelde ik voor vertrek ook de vraag of ik een veilige, plezierige rit mocht hebben.

Plateau vol met offer mandjes in Bali
Plateau vol met offer mandjes in Bali
Een paal met offers voor een huis
Een paal met offers voor een huis

Bijzondere energie
Wanneer de vrouw, gekleed met een prachtige sarong om haar middel en een plateau vol met offermandjes balancerend op haar hand verder loopt, merk ik dat ik nog altijd naar het altaartje staar. De plek waar zij zojuist haar offer heeft gedaan. Het laat een bijzondere energie achter. Tevredenheid. Dankbaarheid. Een bepaalde vorm van kalmte. Ik durf te wedden dat dit één van de essentiële redenen is waardoor Bali – of in ieder geval Ubud – deze bijzondere vibe heeft. Te bedenken dat honderden mensen dit soort offerritueeltjes zo’n vijf keer per dag doen, kan niet anders dan dat dat een bepaalde invloed heeft.

Ik ben de dame dankbaar. Alsof ze ook een beetje voor mij heeft geofferd.
De Balinezen zijn zo dienstbaar. Ze staan altijd voor je klaar en willen je met van alles helpen. Ook het doen van de offers is niet iets dat ze voor zichzelf doen. Ze doen het voor hun hele familie, het dorp, hun vrienden, hun gasten,  voor de goden en voor iedereen die het nodig heeft.
Ik weet zeker dat ze ook voor jou offeren 🙂 

één van de vele standbeelden met een god in Bali
één van de vele standbeelden met een god in Bali
Balinezen in de dorpstempel
Balinezen in de dorpstempel

Ineens staat er een verhaal
De geur van wierook walmt nog na. Mijn ogen glijden terug naar het beeldscherm van m’n laptop. In het zojuist geopende Word-document staat ineens een heel verhaal geschreven. Ik lees het terug. Het gaat over de Balinese offers, tempeltjes en wierook. Over dankbaarheid, bewustwording, sarongs en een bijzondere energie.
Ik ben dankbaar. Dankbaar dat ik hier ben, de wierook mag ruiken, het immens weidse, groene uitzicht mag bewonderen en mij mag laten inspireren door deze cultuur, die me nog elke dag intrigeert.

Dankjewel Mama Bali for having me, for inspiring me & for nourishing me.
Heel graag breng ik deze inspiratie, kennis & wijsheid met mij mee terug naar Nederland.

Na deze mooie trip is mijn verlangen om de ‘Bali-vibes’ door te geven, nog meer gegroeid. Daarom sta ik heel erg open om te kijken naar mogelijke samenwerkingen voor yoga, cacaoceremonies, dans en muziek/zang. Elementen die voor mij heel belangrijk zijn om meer in contact te komen met m’n lijf en te leven vanuit m’n hart in plaats van m’n hoofd. Neem gerust contact met mij op voor een aanvulling van jouw event/workshop/retreat of iets anders moois om dit nog meer te verspreiden! 

Liefs,
Liese 

De opa bij m'n airbnb tijdens zijn offering en gebed
De opa bij m'n airbnb tijdens zijn offering en gebed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *